Szeretnél elmerülni a barbequezás örömeiben? Akkor ez a recept Neked szól!

A kiterített csirke készítésének első lépése, hogy egy éjszakára 5%-os sóoldatos vízbe áztatjuk. Ezt követően a gerincoszlop eltávolításával kezdünk, amihez csirkeollót használhatunk. Ezt a részt eltehetjük alaplé főzéshez, de akár megsüthetjük külön is. A csirkemell felfelé türemkedik, ezért szükséges annak finom, de határozott megroppantása a tenyerünkkel. Így a mell besüpped a combok közé. Ez elősegíti azt, hogy egyszerre érjék el a kívánt maghőmérsékletet, amely a mellnél alacsonyabb, mint a combnál. A mell kívánt maghőmérséklete 73-74°C, míg a combé 82°C. A szárnyvégeket ajánlatos egy-egy fogpiszkálóval a comb széléhez tűzni.

Nálunk töltényszmókerben készült a csirke. A kör alakú grillrácsoknál a rács széleinél jellemzően nagyobb a konstans hő, mint a rács közepén. Ezért a csirkét érdemes a mellével a grillrács közepe felé, combjaival pedig a szélek irányába felhelyezni. A kiterített csirkénél ez adja is magát. A csirke bőrével felfelé kerül a rácsra. A sütés során a füst külön aromát ad neki.

A vizesedénynek köszönhetően kellően párás közegben sül a hús, ami segíti a szaftosságának a megőrzését. De a bőr és az alatta megtalálható értékes zsírréteg is hozzájárul ahhoz, hogy ne száradjon ki a csirke.

Természetesen sütőben is elkészíthető a kiterített csirke. 115-120°C között gyönyörűen megsüthető 3-3½ óra alatt. Az utolsó félórára jó alaposan megkentük mindkét oldalát Hottie Chili Sweet Smokey BBQ szósszal. De ha csípősre vágysz, akkor a Hottie Chili Hot Smokey BBQ szószt ajánljuk!

 

Hottie Chili Sweet Smokey BBQ

 

Szerencsére nálunk a tesztbizottság folyamatosan őrködött, nehogy tovaszálljon a pipi sütés közben!

 

Kiterített csirke

Jó étvágyat kívánunk!

Vélemény, hozzászólás?